Maślano-makowe bułeczki z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

Bułeczki są rewelacyjne, u mnie znikły w oka mgnieniu.

Składniki:

  • 1 kg mąki+do podsypania
    150g masła
    450ml mleka
    40g świeżych drożdży
    1 jajko+1 jajko do posmarowania
    1/2 łyżeczki soli
    1 cukier waniliowy
    120g cukru
    1/2 szklanki maku
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Maślano-makowe bułeczki z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto zagniatamy. 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, masło roztapiamy i studzimy, mleko musi byc ciepłe ale nie gorące.
    W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy drożdze, wlewamy do mąki, dodajemy resztę mleka, jajko, sól, cukier, zarabiamy ciasto i stopniowo wlewamy roztopine masło. Na koniec dodajemy mak oraz skórkę pomarańczową i wyrabiamy cisato aby ładnie odchodziło od ścianek, gdyby się lepiło możemy podsypać mąką. Gdy ciasto będzie ładnie wyrobiane, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładamy na stolnice wysypaną maką i ponownie intensywnie zarabiamy ciasto, pozostawiamy pod ściereczką jeszcze na ok 10 min, zagniatamy jeszcze raz.
  • Maślano-makowe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem przed pieczeniem 2. Ciasto dzielimy na 16 kawałków, z każdego formujemy kulę, zawijajać nierownosci pod spód, układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia, lub na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką. Pozostawiamy na ok 10 min do wyrosnięcia a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp.200 stopni, przed włożeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 15 min, aż się ładnie przyrumienią.
    Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować