Mazurek makowy pod bezą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Jest pracochłonne,ale pyszne i idealne na wielkanocny stół. Mojej rodzinie smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 1 szkl. mąki
    ● 1/2 masła
    ● jajko
    ● 2 białka
    ● 5 łyżek cukru pudru
    ● 5 dag mielonych migdałów
    ● szczypta soli
    ● gotowa masa makowa
    ● 5 łyżek cukru
    ● konfitury
    ● owoce kandyzowane do dekoracji

Mazurek makowy pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z solą,
    dodajemy utarte z cukrem pudrem
    jajko i posiekane masło.
    Zagniatamy ciasto i schładzamy
    w lodówce.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy,
    wykładamy na wyłożoną pergaminem
    blachę, nakłuwamy
    i pieczemy w 170 °C ok. 5 minut.
    Studzimy i rozsmarowujemy
    masę makową. Białka ubijamy,
    ciągle ubijając wsypujemy po łyżce cukru i migdały. Masę
    rozkładamy na warstwie maku,
    tworząc lekko podwyższone
    brzegi. Pieczemy 15 minut
    w temp. 160 °C. Po przestudzeniu
    środek mazurka smarujemy
    konfiturami. Posypujemy
    kandyzowanymi owocami

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy