Nie jest to typowy mazurek, a bardziej połączenie mazurka z ciastem marchewkowym. Przepis podejrzałam w kuchni Lidla. Zmodyfikowałam odrobinę tak, by mi pasował.
Mazurek marchewkowy orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Słonecznik mielimy.
Jajka z ksylitolem ucieramy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, goździkami i cynamonem. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, na przemian z olejem. Na końcu dodajemy marchewkę oraz ziarna słonecznika. Mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (duża, prostokątna). Pieczemy z nagrzanym do 175 st.C piekarniku ok. 40 minut. Po upieczeniu studzimy.
Składniki na masę serową miksujemy razem. Smarujemy wierzch ciasta. Na końcu mazurka ozdabiamy kandyzowanymi skórkami i owocami.
Komentarze