Mazurek orzechowo-kajmakowy

4.5 (140 ocen)

Przepis znalazłam na blogu "Mała cukierenka". Lekko go zmodyfikowałam. Ciasto ma niezwykły orzechowo-kajmakowy smak. Polecam wielbicielom bardzo słodkich wypieków.

Składniki:

  • Ciasto:
    masło w temp pokojowej
    1 szkl cukru pudru
    5 jajek
    2 łyżki cukru waniliowego
    200g zmielonych orzechów (ja miałam włoskie i laskowe)
    250g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szkl mleka

    Polewa czekoladowa:
    150ml śmietanki 30%
    2 tabl. mlecznej czekolady

    1 puszka masy kajmakowej
    dowolne bakalie do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto orzechowe Desery Kajmak

Mazurek orzechowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dodać suche składniki i mleko. Dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do 2 jednakowej wielkości blaszek (24x36cm), wcześniej posmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec ok 30 minut w 160 stopniach. Ostudzić.
  • 2. Placki przełożyć masą kajmakową. W rondelku bardzo mocno podgrzać śmietankę, dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i polać mazurek. Dowolnie udekorować. Schłodzić.

Porady

Boki mazurka warto przed wylaniem polewy czekoladowej zabezpieczyć folią aluminiową aby masa nie rozlała się na boki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Masa Mąka Orzechy Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować