Mazurek orzechowy z bezą

0 (0 ocen)

Mazurki to specjalność kuchni polskiej. Na wielkanocnym stole, obok babki i sernika, na pewno będzie pięknie się prezentował.

Składniki:

  • 200 g orzechów włoskich
    60 g mąki
    60 g masła
    200 g cukru pudru
    2 jajka
    sok z cytryny
    1 wafel tortowy
    szczypta soli

    Dekoracja:
    masa kajmakowa
    całe migdały
    płatki migdałów
    srebrne i zielone perełki spożywcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery Kajmak

Mazurek orzechowy z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vxnhsc 1. Miękkie masło dokładnie utrzeć, dodając po jednym żółtku. Następnie dodać 150 g cukru pudru oraz 150 g zmielonych orzechów włoskich. Na końcu wlać sok z cytryny i wsypać mąkę, wszystkie składniki połączyć. Jeśli użyjemy większej cytryny, wystarczy dodać więcej mąki, aby ciasto nie było półpłynne.
  • image-0pxro6d 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć wafel tortowy i nałożyć masę orzechową.
  • image-1tqthdm 3. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru pudru (50 g) na sztywną pianę. Rozsmarować na masie orzechowej i udekorować po bokach pozostałymi całymi orzechami (50 g). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160°C i piec przez 25 do 30 minut. Gotowy mazurek udekorować, ja użyłam masy kajmakowej, migdałów i perełek spożywczych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Migdały Orzechy Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować