Mazurek orzechowy na waflu

4.5 (169 ocen)

  • 40 min

Bardzo delikatny i kruchy mazurek z dużą ilością orzechów włoskich, inny niż tradycyjne mazurki na bazie ciasta.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 wafel
    3 jajka
    1 szklanka mielonych orzechów włoskich + orzechy do dekoracji
    1 cukier waniliowy
    10 dag masła
    1,5 szklanki cukru pudru
    10 dag mąki
    Sok z 1 cytryny
    Szczypta soli
    Ponadto do dekoracji – rodzynki i skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mazurek orzechowy na waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. : masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 żółtku, ucierać. Gdy masa jest utarta dodawać porcjami składniki sypnie – mąkę, zmielone orzechy włoskie, ½ cukru waniliowego, wymieszać. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Masę wyłożyć na wafel. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier puder(1/2 szklanki) z ½ cukru waniliowego, wymieszać, wyłożyć na masę na waflu, udekorować połówkami orzechów, skórką pomarańczową i rodzynkami. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika(u mnie temp. 170 stopni) i piec około 30 minut. Po upieczeniu – można jeszcze dowolnie udekorować mazurek.

Porady

1.mazurek można dowolnie udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować