Mazurek cytrusowy z imbirem i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki (owinięte folią spożywczą). Po tym czasie ciasto szybko rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (0,5 szklanki) i dolewamy sok pomarańczowy. Mieszamy, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Mascarpone rozcieramy w misce, dodajemy 3 łyżeczki konfitury pomarańczowej i 1/3 część galaretki rozpuszczonej w wodzie i soku. Mieszamy i tężejącą masę wykładamy na podpieczony spód.
Do pozostałej galaretki dodajemy starty imbir i pozostałe 3 łyżeczki konfitury z pomarańczy. Tężejącą masę wykładamy na krem z mascarpone, a na wierzchu, zanim galaretka zastygnie, układamy odsączone limonki z syropu. Całość posypujemy świeżym lub suszonym tymiankiem.
Komentarze