Mazurek jabłkowo - irysowy

0 (0 ocen)

Tradycyjnie na kruchym spodzie z pyszną masą na bazie jabłek i cukierków irysów.

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki pszennej
    200 g masła
    8 łyżek cukru
    3 jajka
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    500 g jabłek (obranych i startych na tarce)
    400 g irysów o smaku śmietankowym
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    cukier (opcjonalnie)

    Dodatkowo:
    10 łyżeczek wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Mazurek jabłkowo - irysowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek jabłkowo - irysowy 1. Na masę irysy pokroić na małe kawałki, dodać jabłka, proszek budyniowy i ewentualnie cukier - wymieszać.
  • Mazurek jabłkowo - irysowy 2. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Blachę (42 x 24) wyścielić papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją przygotowanym ciastem, tworząc boczne ranty.
  • Mazurek jabłkowo - irysowy 3. Piec 15 min (200 st. C).
  • Mazurek jabłkowo - irysowy 4. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowaną masę.
  • Mazurek jabłkowo - irysowy 5. Całość równomiernie posypać wiórkami kokosowymi.
  • Mazurek jabłkowo - irysowy 6. Piec jeszcze około 25 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Walentynki Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować