Tradycyjnie na kruchym spodzie z pyszną masą na bazie jabłek i cukierków irysów.
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki pszennej
200 g masła
8 łyżek cukru
3 jajka
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
500 g jabłek (obranych i startych na tarce)
400 g irysów o smaku śmietankowym
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
cukier (opcjonalnie)
Mazurek jabłkowo - irysowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na masę irysy pokroić na małe kawałki, dodać jabłka, proszek budyniowy i ewentualnie cukier - wymieszać.
2.Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Blachę (42 x 24) wyścielić papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją przygotowanym ciastem, tworząc boczne ranty.
Komentarze