Mazurek jajeczko z kajkamiem i czekoladą

0 (0 ocen)

Kruche, chrupiące ciasto pokryte jest warstwą słodkiego kajmaku i czekolady! Brzeg udekorowany jest dwoma skręconymi wałeczkami. Całość uformowana w kształt jajka, a środek wypełniony mniejszymi jajeczkami- nic dodać, nic ująć:). Mazurek był pyszny, więc polecam!!!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 30 dag mąki tortowej,
    • 80 gram cukru pudru,
    • 20 dag masła,
    • 1 jajko,
    • 2 żółtko,
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Wykończenie:
    • 1 czekolada mleczna (100 gram),
    • 1,5 czekolady gorzkiej (150 gram),
    • 100 gram masła,
    • ok 250-300 gram kajmaku,
    • ok 20 czekoladowych jajeczek,
    • płatki migdałowe do dekoracji,
    • kandyzowane ananasy do dekoracji,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery Kajmak

Mazurek jajeczko z kajkamiem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
  • przed pieczeniem 2. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,8. Za pomocą wcześniej wykonanego szablonu lub „na oko” wycinamy z ciasta kształt jajka. Elementy ciasta, które zostały wykorzystujemy do zrobienia dekoracyjnego wykończenia. Wykończenie stanowią u mnie zaplecione dwa wałeczki. Tak przygotowane „jajko” przekładamy na blaszkę, środek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w 180°C do zrumienienia (około 30 minut).
    Upieczone spód pod mazurka odstawiamy do ostygnięcia.
  • wyłożenie kajmaku 3. Na wystudzone ciasto kruche wykładamy masę kajmakową. Rozprowadzamy ją równo po całej powierzchni.
  • wyłożenie warstwy czekoladowej 4. Do rondelka przekładamy masło oraz połamaną na mniejsze części czekolady. Całość stawiamy na ogniu, podgrzewamy i rozpuszczamy do uzyskania płynnej masy.
    Rozpuszczoną masę czekoladową wykładamy na kajmak. Równo rozprowadzamy po całej powierzchni mazurka.
  • wyłożenie jajeczek 5. Czekoladowe jajeczka odpakowujemy ze złotka ( jeśli kupiliśmy ze złotkiem). Obrane „wtykamy’ w masę czekoladowa i kajmakową.
    Gdy czekolada zaczyna zastygać mazurka posypujemy płatkami migdałowymi oraz pokrojonymi na mniejsze części ananasami kandyzowanymi. Całość pozostawiamy, by masa czekoladowa całkowicie zastygła. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować