Mazurek kajmakowo-śliwkowy

5 (197 ocen)

Stanowi on piękną dekorację wielkanocnego stołu. Posiada wszystkie cechy prawdziwego mazurka: słodki, kruchy, pyszny!

Składniki:

  • Blaszka24x36 cm

    Ciasto kruche:
    35 dag mąki,
    3 łyżki cukru pudru,
    20 dag margaryny,
    1 jajko,
    1 żółtko

    Wypełnienie:
    - 0,5 puszki kajmaku,
    - 0,5 tabliczki czekolady mlecznej,
    - 0,5 tabliczki czekolady białej,
    - Około 15 dag śliwek kalifornijskich,
    - 2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek kajmakowo-śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Jeśli było by za twarde dokładamy łyżkę śmietany.
    Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach nieco większych niż blaszka ( o 1.5 cm dłuższe i szersze na każdym boku). Następnie radełkiem odcinamy z każdej strony pasy o które ciasto było za wielkie. Prostokątny spód przenosimy na blaszkę. Boki smarujemy białkiem. Wzdłuż boków układamy kuleczki sporządzone z odciętego ciasta kruchego.
    W ten sposób uzyskujemy ozdobny brzeg.
    Ciasto pieczemy około 30 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy.
  • 2. WYKOŃCZENIE:
    Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy kajmak. Na wierzch układamy pokrojone w paski śliwki.
    Rozpuszczamy czekoladę mleczną z jedną łyżką mleka i polewamy śliwki. Tak samo postępujemy z białą czekoladą-rozpuszczamy z łyżką mleka i dekorujemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować