Mazurek kajmakowy

0 (0 ocen)

Polecam smacznego i efektownego mazurka przełożonego dżemem i masą kajmakową.Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt Wielkanocnych,musi być obowiązkowo.

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    0,5 kilograma maki pszennej

    kostka margaryny

    150 gram cukru

    5 żółtek

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    1 puszka gotowego kajmaku

    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

    100 gram masy cukrowej lub marcepanowej

    kolorowe barwniki spożywcze(żółty,zielony,pomarańczowy,czerwony)

    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Drugi placek pieczemy w ten sam sposób.
  • 2. Ostudzony placek smarujemy dżemem i przykrywamy drugim.Wierzch smarujemy masą kajmakową.Masę cukrową lub marcepanową dzielimy na cztery części ,każdą zabarwiamy barwnikiem.Formujemy większe i mniejsze jajka.Ozdabiamy wierzch mazurka.

Porady

Mazurka najlepiej przyrządzić dwa dni wcześniej żeby zmiękł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

mazurek kajmakowy

4 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Mazurek kajmakowy

mariosylwia :-) Gorąco polecam (-: 1 min

To może cię zainteresować