Mazurek kajmakowy z czekoladą

2 (1 ocen)

Mazurek kajmakowy wg mojego przepisu smakuje nawet przeciwnikom mazurków. Ma kruchy spód, warstwę kwaśnej konfitury, delikatny kajmak i polewę z gorzkiej czekolady. Nie jestem wielbicielką ciast, szczególnie tych baaardzo słodkich. Starałam się, aby mazurek nie był przesłodzony i miał różne, dokładn

Składniki:

  • Ciasto na blachę o wymiarach 23 x 23 cm
    100 g mąki pszennej
    75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    100 g zimnego masła
    50 g drobnego cukru trzcinowego
    1 żółtko
    1-2 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany (18%)
    szczypta soli


    Kajmak:
    2 szklanki śmietanki tortowej 36%
    8 płaskich łyżek drobnego cukru
    ziarenka 1 laski wanilii
    duża szczypta soli


    Polewa czekoladowa:
    1 gorzka czekolada (90 g)
    30 g masła


    Ponadto:
    Konfitura z czarnej porzeczki
    Kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek kajmakowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto ze składników na ciasto. Jeśli będzie trudno zagnieść ciasto, to można dodać jeszcze odrobinę śmietany.
    Zagniecione ciasto, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić w lodówce.
    Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm i przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Dodatkowo uformować z rozwałkowanego ciasta, brzeg wokół spodu ciasta.
    Przed pieczeniem, nakłuć ciasto widelcem na całej powierzchni.
    Piec ciasto przez 20 w temp. 200 stopni do uzyskania złotego koloru.


    Kajmak:
    Składniki kajmaku dokładnie wymieszać, gotować na wolnym ogniu 2,5-3 godziny, mieszając co kilka minut.
    Kajmak gotować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
    Na przestudzonym cieście rozsmarować ok. 0,5 cm warstwę konfitury z czarnej porzeczki.
    Następnie wyłożyć przestudzony kajmak, wyrównać jego powierzchnię, pozostawić do stężenia kajmaku (2-3 godziny).
    W rondelku rozpuścić czekoladę i masło. Lekko przestudzoną polewę czekoladową, przełożyć na kajmak i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować