Mazurek lukrowy wg Ćwierczakiewiczowej (1879r.)

4.49 (178 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mazurek bardzo delikatny, słodki i kruchy. Zdecydowałam się na ten mazurek, bo jest w miarę prosty i mniej pracochłonny od pozostałych. Przepis jest w oryginale a w nawiasach są moje uwagi. Przepis pochodzi z książki "Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów śpiżarnianych oraz pieczenia ciast".

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 400 g mąki
    200 g masła
    100 g cukru
    1 surowe żółtko
    400 g migdałów (całych i w łupinach)
    3 surowe białka
    400 g cukru pudru
    1/2 cytryny (sok)
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Mazurek lukrowy wg ćwierczakiewiczowej (1879r.) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić kruche ciasto z funta mąki (400 g) i pół funta masła (200 g), ćwierć funta cukru (100 g) i jednego żółtka wgnieść, dobrze rozwałkować, o ile się da, palcami rozciągnąć na blasze, podsypać mąką i upiec w gorącym piekarniku. (Piekłam w 180 st. C przez 20 minut.)
  • 2. Gdy ciasto upieczone, oparzyć, obrać i pokrajać w paski funt migdałów (400 g), wrzucić je w utarty z trzech białek i funta (400 g) bardzo miałkiego cukru lukier, wcisnąwszy weń pół cytryny. Lukier trze się bardzo długo. (Migdały, by dały się łatwo obierać sparzyłam wrzątkiem i zostawiłam na 20 minut, posiekałam je potem nożem, na kawałki a nie paski. A lukier ucierałam 10 minut robotem kuchennym).
  • 3. Położyć grubą warstwę tej masy na ciasto i wstawić na pół godziny w wolny piec. (Wstawiłam ciasto najpierw do pieca rozgrzanego do 100 st. C i piekłam pół godziny, potem zwiększyłam temp. do 150 st. C i piekłam następne pół godziny).

Porady

Autorka używała angielskich miar, tak więc 1 funt=0,4 kg, a z innych miar: 1 garniec=4 litry; 1 kwarta=1 litr; 1 kwaterka=0,25 litra; 1 łut=13 g Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1826-26 II 1901) była popularną postacią dziewiętnastowiecznej Warszawy, bohaterką licznych opowiadań i anegdot. Dzięki niespotykanym w warunkach polskich nakładom, Ćwierczakiewiczowa należała do najpoczytniejszych autorów. Jej pozycje kucharskie są imponujące, ogromne zbiory jakże na tamte czasy ciekawych przepisów i porad. Źródło: Polona

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować