Mazurek bardzo delikatny, słodki i kruchy. Zdecydowałam się na ten mazurek, bo jest w miarę prosty i mniej pracochłonny od pozostałych. Przepis jest w oryginale a w nawiasach są moje uwagi. Przepis pochodzi z książki "Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów śpiżarnianych oraz pieczenia ciast".
4.49 (178 ocen)
Porady
Autorka używała angielskich miar, tak więc 1 funt=0,4 kg, a z innych miar: 1 garniec=4 litry; 1 kwarta=1 litr; 1 kwaterka=0,25 litra; 1 łut=13 g Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1826-26 II 1901) była popularną postacią dziewiętnastowiecznej Warszawy, bohaterką licznych opowiadań i anegdot. Dzięki niespotykanym w warunkach polskich nakładom, Ćwierczakiewiczowa należała do najpoczytniejszych autorów. Jej pozycje kucharskie są imponujące, ogromne zbiory jakże na tamte czasy ciekawych przepisów i porad. Źródło: Polona
Komentarze