Mazurek pomarańczowo cytrynowy

0 (0 ocen)

Jest to mój pierwszy mazurek ............

Składniki:

  • Ciasto :
    125 g margaryny Kasia
    1/2 szk cukru
    1 jajko
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 szk maki krupczatki
    Masa :
    1 cytryna
    2 pomarańcze
    250 g cukru
    100 ml wody
    3 łyżki płatków migdałowych
    Dekoracja :
    morele suszone
    migdały blanszowane
    kolorowa posypka do ciast
    odrobina skórki pomarańczowej i cytrynowej
    listki bukszpanu
    Dodatkowo :
    1 białko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek pomarańczowo cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojoną zimną margarynę i pozostałe składniki na ciasto i posiekać je nożem.
    Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
    Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części.
    Jedna z nich rozwałkować i wyłożyć nią blachę o wymiarach 33 x 21 wyłożoną papierem do pieczenia.
    Ciasto nakłuć widelcem i posmarować rozmąconym białkiem.
    Z reszty ciasta zrobić ozdobną ramkę.
    Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
    Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastem i je wystudzić.
  • 2. Pomarańcze i cytryny sparzyć.
    Z pomarańczy i cytryny wyciąć paseczki i zostawić do dekoracji.
    Resztę owoców zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Wybrać pestki, które ewentualnie wpadną do startej masy.
    Starte pomarańcze i cytrynę przełożyć do rondelka, wlać wodę, dodać cukier i smażyć około 25 minut mieszając i uważając aby się masa nie przypaliła.
    Na koniec wsypać płatki migdałowe i wymieszać.
  • 3. Masę przełożyć na upieczony spód mazurka.
    Rozsmarować ją równo i udekorować morelami, migdałami, bukszpanem i paseczkami owoców oraz posypką.
    Mazurek zostawić do całkowitego wystygnięcia masy.
    Przy jedzeniu listki bukszpanu usunąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować