Mazurek pomarańczowo-kajmakowy

3 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ma świątecznym stole nie może zabraknąć fantastycznie przybranego, bajecznego, mega słodkiego mazurka. Mazurek ma kruchy, delikatny spód, posmarowany jest masą kajmakową i kremem pomarańczowym. Jest pyszny.

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    180g masła
    50g cukru pudru
    2 żółtka
    Szczypta soli

    Krem:
    100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    280g konfitury brzoskwiniowej
    1 puszka gotowej masy kajmakowej

    Bułka tarta do posypania formy
    Masło do wysmarowania formy
    Kilka kostek białej czekolady
    Orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Mazurek pomarańczowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć mąkę pszenna i ziemniaczaną z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło (zetrzeć na tarce lub posiekać nożem). Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Z ciasto uformować kulę i włożyć je do lodówki na około 30min.
  • 2. Formę (ja wykorzystałam formę na tarte o średnicy około 25cm, ale ciasto można rozwałkować na prostokąt albo inny kształt, np. jajko) posmarować masłem i poruszyć bułka tartą. A następnie wyłożyć na nią ciasto (na spód formy oraz na boki na wysokość około 1cm). Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika, piec ok. 20 minut aż nabierze złotego koloru. Następnie zostawić do wystudzenia – ciepłe ciasto może popękać.
  • 3. W rondelku wymieszać skórkę pomarańczową, konfiturę i 50ml wody. Doprowadzić do wrzenia i dusić około 10min. Po czym pozostawić do przestygnięcia.
  • Mazurek pomarańczowo - kajmakowy 4. Zimny spód posmarować masą kajmakową, a następnie kremem pomarańczowym.
    Wierzch udekorować orzechami włoskimi oraz rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować