Mazurek przekładany

5 (182 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Mazurek przekładany

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 40 dekagramów
    - cukier: 15 dekagramów
    - miód: 7 dekagramów
    - masło: 5 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - mleko: 3 szklanki
    - kasza manna - grysik - czubate łyżki: 4 łyżki
    - masło: 20 dekagramów
    - cukier puder: 1 szklanka
    - cukier waniliowy - opakowanie: 1 sztuka
    - kieliszek rumu luż żubrówki: 1 sztuka
    - bakalie lub owoce z konfitur do dekoracji: 2 szklanki
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mazurek przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek wielkości dużej blachy. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, przełożyć placek i upiec w średnio gorącym piekarniku, Po wystygnięciu przekroić ciasto na dwa płaty. Ugotować grysik na mleku, dobrze ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch i dalej ucierając dodawać powoli po łyżce grysiku, a na koniec alkohol. Trzecią część masy odłożyć do posmarowania wierzchu mazurka, a resztą przełożyć placki. Udekorować bakaliami lub owocami z konfitur. Mazurek należy zrobić przynajmniej dzień przed podaniem. Z tej ilości ciasta można upiec dwa mniejsze mazurki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować