Mazurek śliwkowy

0 (0 ocen)

W moim domu rodzinnym nie było tradycji pieczenia mazurków, więc to moje pierwsze podejście do tematu :)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    1/3 szklanki cukru pudru
    15 dkg margaryny
    2 jajka
    szczypta soli
    10 dkg suszonych śliwek
    1/2 słoika kwaśnych powideł
    orzechy włoskie do dekoracji

Mazurek śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki, sól i cukier posiekać z margaryną, dodać jajka i pokrojone w paseczki śliwki. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i rozłożyć na blaszce do pieczenia (u mnie forma na tartę o średnicy 25 cm). Na cieście rozsmarować powidła i ułożyć kratkę z reszty ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Mazurka wyjąc z piekarnika i udekorować połówkami orzechów. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy