Mazurek śmietanowy z sezamkami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przed Świętami postanowiłam spróbować dla odmiany innego mazurka . Pomysł na masę zaczerpnęłam z przepisów mojej babci, która gotowała śmietanę z dodatkiem kakao i soku z cytryny do andrutów.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    - masło: 50 gramów
    - MAKA PEŁNOZIARNISTA PSZENNA: 100 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    MASA śMIETANOWA:
    - śmietana 18 % gęsta: 200 mililitrów
    - cukier: 200 gramów
    - kakao: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - sezamki: 3 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sezamki

Mazurek śmietanowy z sezamkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki, dodajemy posiekane masło, cukier, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (mała blaszka 30x20cm) i podpiekamy do zrumienienia w180 stop.C. Można zrobić z części ciasta brzegi (z ruloników).
  • 2. Śmietanę z cukrem gotować do momentu zgęstnienia. W międzyczasie dodajemy 1 łyżeczkę kakao i sok z cytryny. Odstawiamy chwilę do ostygnięcia. (moja babcia sprawdzała gęstość masy wylewając kroplę na talerzyk, przechylała go i jeśli kropla nie spływała - masa była gotowa).
  • Mazurek śmietanowy z sezamkami 3. Na podpieczony spód rozsypujemy pokruszone na kawałki sezamki, na to wylewamy masę śmietanową. Dekorujemy wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować