Przed Świętami postanowiłam spróbować dla odmiany innego mazurka . Pomysł na masę zaczerpnęłam z przepisów mojej babci, która gotowała śmietanę z dodatkiem kakao i soku z cytryny do andrutów.
Mazurek śmietanowy z sezamkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki, dodajemy posiekane masło, cukier, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (mała blaszka 30x20cm) i podpiekamy do zrumienienia w180 stop.C. Można zrobić z części ciasta brzegi (z ruloników).
2.Śmietanę z cukrem gotować do momentu zgęstnienia. W międzyczasie dodajemy 1 łyżeczkę kakao i sok z cytryny. Odstawiamy chwilę do ostygnięcia. (moja babcia sprawdzała gęstość masy wylewając kroplę na talerzyk, przechylała go i jeśli kropla nie spływała - masa była gotowa).
3.Na podpieczony spód rozsypujemy pokruszone na kawałki sezamki, na to wylewamy masę śmietanową. Dekorujemy wg uznania.
Komentarze