Mazurek wielkanocny

4.5 (184 ocen)

Mazurek na Wielkanoc musi być obowiązkowo.

Składniki:

  • Ciasto:
    37 dkg mąki pszennej
    25 dkg margaryny
    12 dkg cukru pudru
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    marmolada jabłkowa do posmarowania

    Ponadto:
    polewa czekoladowa
    mieszanka keksowa
    masa do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy margarynę, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną troszeczkę większą, jedną troszeczkę mniejszą. Tą mniejszą część dajemy do lodówki i będzie z niej kruszynka.
  • 2. Większą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm. Na to ciasto rozsmarowujemy marmoladę jabłkową, wyciągamy ciasto z lodówki i ścieramy na wierzch na grubej tarce. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Jak mazurek się upiecze i wystudzi polewamy go polewą, wokoło posypujemy mieszanką keksową i dowolnie go dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować