Mazurek wiśniowo - czekoladowy

0 (0 ocen)

Pyszny i prosty w przygotowaniu, polecam.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    100 g mąki ziemniaczanej
    100 g cukru pudru
    250 g margaryny
    2 żółtka
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 szkl śmietany 30%
    100 g czekolady gorzkiej
    1 szkl wiśni z syropu

    4 kostki białej czekolady
    łyżka kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek wiśniowo - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Zimną margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami do mąki i rozetrzeć w dłoniach. Dodać jajka i zagnieść ciasto.
  • 2. 2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 24 x 36 lub przeciąć na 4 mniejsze mazurki. Ja zrobiłam małe.
  • 3. Z reszty ciasta zrobić wałki lub kwiatki i smarując roztrzepanym białkiem przykleić do brzegów mazurka.
  • 4. Piec na złoty kolor ok. 30 minut w temp. 180*C.
  • 5. Śmietanę podgrzać do zagotowania, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
  • 6. Do przestygniętego kremu dodać wiśnie i wyłożyć na zimny mazurek. Białą czekoladę rozpuścić w kremówce w kąpieli wodnej i udekorować mazurek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować