Mazurek wiśniowo - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Zimną margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami do mąki i rozetrzeć w dłoniach. Dodać jajka i zagnieść ciasto.
2.2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 24 x 36 lub przeciąć na 4 mniejsze mazurki. Ja zrobiłam małe.
3.Z reszty ciasta zrobić wałki lub kwiatki i smarując roztrzepanym białkiem przykleić do brzegów mazurka.
4.Piec na złoty kolor ok. 30 minut w temp. 180*C.
5.Śmietanę podgrzać do zagotowania, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
6.Do przestygniętego kremu dodać wiśnie i wyłożyć na zimny mazurek. Białą czekoladę rozpuścić w kremówce w kąpieli wodnej i udekorować mazurek.
Komentarze