Mazurek z bakaliami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

grubsza wersja mazurka, pełna bakalii i orzechów.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - masło: 100 gramów
    - mąka: 125 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - cukier puder: 1 łyżka
    - zimna woda: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    NADZIENIE:
    - jaja (plus białko pozostałe z ciasta): 4 sztuki
    - cukier: 100 gramów
    - mąka: 1 łyżka
    - orzechy włoskie (mielone): 150 gramów
    - bakalie rózne (rodzynki, śliwki, morele, żurawina, migdały - posiekane): 150 gramów
    - gęsta konfitura z wiśni: 200 gramów
    DEKORACJA:
    - polewa czekoladowa: 100 gramów
    - bakalie: 50 gramów
    - lukier do napisów: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • 2. Nadzienie: Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier, następnie ciągle ubijając dodawać po 1żółtku oraz mąkę. Wsypać zmielone orzechy, delikatnie wymieszać, wsypać bakalie, znowu wymieszać.
  • 3. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia (blaszka ok. 20x32cm). Na ciasto rozsmarować konfiturę wiśniową i wylać masę bakaliową, wyrównać wierzch.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 minut w temp. 190 st.
    Upieczony mazurek ostudzić, udekorować polewą czekoladową, bakaliami wg uznania.
  • 4. Upieczony mazurek ostudzić, udekorować polewą czekoladową, bakaliami wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować