Mazurek z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
2.Nadzienie: Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier, następnie ciągle ubijając dodawać po 1żółtku oraz mąkę. Wsypać zmielone orzechy, delikatnie wymieszać, wsypać bakalie, znowu wymieszać.
3.Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia (blaszka ok. 20x32cm). Na ciasto rozsmarować konfiturę wiśniową i wylać masę bakaliową, wyrównać wierzch.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 minut w temp. 190 st.
Upieczony mazurek ostudzić, udekorować polewą czekoladową, bakaliami wg uznania.
4.Upieczony mazurek ostudzić, udekorować polewą czekoladową, bakaliami wg uznania.
Komentarze