Łatwy i szybki mazurek, w którym smak słodkiego kajmaku został przełamany nieco kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Mazurek tradycyjnie został ozdobiony, tym razem cieszy oko pasącymi się na trawie barankami.
Mazurek z barankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię i odstawiamy do lodówki na godzinę.
2.Ciasto dzielimy na pół. Formę do pieczenia wylepiamy ciastem tak, aby uzyskać dwa kruche blaty. Pieczemy w temp. 180oC przez 10-15 min. na rumiany kolor.
3.Gdy ciasto przestygnie, przekładamy je dżemem porzeczkowym. Górę smarujemy kajmakiem.
4.Kładziemy plasterek cytryny oraz motylki cukrowe, które utworzą promyki słońca. Zieloną polewę rozpuszczamy i rysujemy trawkę. Dekorujemy kulkami Rafaello, drażami oraz kawałkami rodzynek. W ten sposób otrzymamy puchate baranki. Na koniec układamy kolorowe kwiatuszki z ryżu.
Komentarze