Mazurek z barankami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Łatwy i szybki mazurek, w którym smak słodkiego kajmaku został przełamany nieco kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Mazurek tradycyjnie został ozdobiony, tym razem cieszy oko pasącymi się na trawie barankami.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 60 dkg mąki krupczatki,
    - 12 dag cukru pudru,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 40 dag masła,
    - 2 jajka
    - mała puszka kajmaku
    - mały słoik dżemu porzeczkowego niskosłodzonego
    - rodzynki sułtańskie
    - kolorowy ryż preparowany
    - kandyzowany plasterek cytryny (można zastąpić suszonymi morelami)
    - cukrowe motylki
    - zielona polewa
    - draże w czekoladzie.
    - Rafaello.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta wielkanocne Desery Kajmak

Mazurek z barankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  • 2. Ciasto dzielimy na pół. Formę do pieczenia wylepiamy ciastem tak, aby uzyskać dwa kruche blaty. Pieczemy w temp. 180oC przez 10-15 min. na rumiany kolor.
  • 3. Gdy ciasto przestygnie, przekładamy je dżemem porzeczkowym. Górę smarujemy kajmakiem.
  • 4. Kładziemy plasterek cytryny oraz motylki cukrowe, które utworzą promyki słońca. Zieloną polewę rozpuszczamy i rysujemy trawkę. Dekorujemy kulkami Rafaello, drażami oraz kawałkami rodzynek. W ten sposób otrzymamy puchate baranki. Na koniec układamy kolorowe kwiatuszki z ryżu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować