Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

To mój pierwszy mazurek, więc nawet nie jestem na 100 % pewna czy to mazurek czy wariacja na temat mazurka ale jedno jest pewne jest przepyszny i dziewczynkom bardzo się podobał,że taki kolorowy:) Was też serdecznie zapraszam:))

Składniki:

  • Ciasto:

    200 g mąki
    1 jajko
    50 g margaryny tortowej
    50 g cukru
    1 łyżka śmietany 12%
    3-4 łyżki zimnej wody

    Masa budyniowa:

    3 jabłka
    1 łyżka cukru
    250 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    100 g margaryny tortowej
    100 g cukru

    Bita śmietana:

    200 g śmietany 30%
    1 łyżeczka kurkumy
    2-3 łyżki syropu malinowego
    1 łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto szybko zagnieść 1. Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i kawałki margaryny. Posiekać nożem. Dodać jajko, śmietanę i wyrabiać ciasto. Gdy jest za sypie dodawać stopniowo wodę i zagniatać ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki.
  • wyłożyć do tortownicy 2. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do zamrażalnika. Następnie rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami foli i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem, nakłuć widelcem. Piec w 180 st około 25-30 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce.
  • jabłka uprażyć 3. Masa budyniowa: Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać łyżkę cukru i uprażyć aż delikatnie się rozpadną. Zdjąć z ognia, ostudzić.
  • 4. Z 250 ml mleka odlać 50 ml a resztę wlać do garnka i zagotować. W pozostawionej części mleka rozpuścić proszek budyniowy i wlać do wrzącego mleka.
  • wymieszać składniki masy budyniowej 5. Gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić zupełnie. Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i ekstrakt waniliowy i utrzeć na gładką masę. Następnie partiami dodawać zimny budyń i jabłka. Delikatnie wymieszać. Nałożyć masę na całą powierzchnię kruchego ciasta i odłożyć na 2 godziny do lodówki.
  • 6. Bita śmietana: DO miski przelać kremówkę, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kurkumę, do drugiej syrop malinowy i wymieszać. Ostatnią zostawić białą, Udekorować za pomocą szprycy w dowolny sposób. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować