To mój pierwszy mazurek, więc nawet nie jestem na 100 % pewna czy to mazurek czy wariacja na temat mazurka ale jedno jest pewne jest przepyszny i dziewczynkom bardzo się podobał,że taki kolorowy:) Was też serdecznie zapraszam:))
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
1 jajko
50 g margaryny tortowej
50 g cukru
1 łyżka śmietany 12%
3-4 łyżki zimnej wody
Masa budyniowa:
3 jabłka
1 łyżka cukru
250 ml mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100 g margaryny tortowej
100 g cukru
Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i kawałki margaryny. Posiekać nożem. Dodać jajko, śmietanę i wyrabiać ciasto. Gdy jest za sypie dodawać stopniowo wodę i zagniatać ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki.
2.Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do zamrażalnika. Następnie rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami foli i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem, nakłuć widelcem. Piec w 180 st około 25-30 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce.
3.Masa budyniowa: Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać łyżkę cukru i uprażyć aż delikatnie się rozpadną. Zdjąć z ognia, ostudzić.
4. Z 250 ml mleka odlać 50 ml a resztę wlać do garnka i zagotować. W pozostawionej części mleka rozpuścić proszek budyniowy i wlać do wrzącego mleka.
5.Gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić zupełnie. Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i ekstrakt waniliowy i utrzeć na gładką masę. Następnie partiami dodawać zimny budyń i jabłka. Delikatnie wymieszać. Nałożyć masę na całą powierzchnię kruchego ciasta i odłożyć na 2 godziny do lodówki.
6. Bita śmietana: DO miski przelać kremówkę, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kurkumę, do drugiej syrop malinowy i wymieszać. Ostatnią zostawić białą, Udekorować za pomocą szprycy w dowolny sposób. Smacznego!
Komentarze