Mazurek z kajmakiem i orzechami

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.

Łatwy w przygotowaniu i tani.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto :
    -4 żółtka
    -35 dag mąki
    -20 dag cukru
    -20 dag margaryny
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Kajmak :
    -2 szklanki mleka
    -2 szkl. cukru
    -125 g margaryny
    oraz:
    - 1 szklanka orzechów włoskich
    - sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Mazurek z kajmakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa kajmakowa 1. Najpierw robimy masę kajmakową. Mleko , margarynę i cukier dajemy do rondelka gotujemy ok. jednej godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 10 minut przed końcem gotowania energicznie mieszamy na większym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia (masa powinna wtedy zgęstnieć).
  • ciasto 2. W czasie gotowania się kajmaku przygotowaujemy ciasto. Składniki łączymy ze sobą, zagniatając na ciasto. Wałkujemy i kładziemy na brytwanę. Wkładamy do ciepłego piekarnika na jakieś 20 min aż się zarumieni (180 stopni.)
  • kajmak nakładamy na ciasto 3. Gdy ciasto i masa stygną, siekamy orzechy i podsmażamy je na soku z cytryny (kilka łyżek). Trzeba uważać by masa całkiem nie zastygła lecz miała gęstą konsystencję. Wylewamy ją na ciasto posypując orzechami. Smacznego!

Porady

Orzechy można zastąpić prażonymi migdałami, a kajmak możemy kupić gotowy w puszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować