Mazurek z kajmakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw robimy masę kajmakową. Mleko , margarynę i cukier dajemy do rondelka gotujemy ok. jednej godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 10 minut przed końcem gotowania energicznie mieszamy na większym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia (masa powinna wtedy zgęstnieć).
2.W czasie gotowania się kajmaku przygotowaujemy ciasto. Składniki łączymy ze sobą, zagniatając na ciasto. Wałkujemy i kładziemy na brytwanę. Wkładamy do ciepłego piekarnika na jakieś 20 min aż się zarumieni (180 stopni.)
3.Gdy ciasto i masa stygną, siekamy orzechy i podsmażamy je na soku z cytryny (kilka łyżek). Trzeba uważać by masa całkiem nie zastygła lecz miała gęstą konsystencję. Wylewamy ją na ciasto posypując orzechami. Smacznego!
Porady
Orzechy można zastąpić prażonymi migdałami, a kajmak możemy kupić gotowy w puszce.
Komentarze