Mazurek z serem i dżemem

4.5 (171 ocen)

Mazurek ma kruchy, delikatny spód, posmarowany jest delikatnym kremem na bazie serka. Ciasto jest mało pracochłonne, a efektowne i smaczne.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 żółtka
    1 jajko
    200 g masła
    400 g mąki (plus do podsypania)
    olejek waniliowy
    100 g cukru

    1 słoik dżemu truskawkowego
    300 g sera białego
    skórka starta z 1 pomarańczy
    cukier do smaku
    1 jajko
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Mazurek z serem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy kruche ciasto - mąkę odmierzamy i przesiewamy, dodajemy cukier, olejek waniliowy, oraz siekamy masło. Gdy masło będzie w drobnych kawałkach, dodajemy jajko i żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto, w razie konieczności lekko podsypujemy mąką.
    Ciasto dzielimy na pół. Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i połową ciasta. Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min.
  • 2. W międzyczasie ser miksujemy z jajkiem, skórką z pomarańczy i cukrem.
    Podpieczone ciasto smarujemy dżemem, na nim wykładamy ser.
    Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i kroimy w wąskie pasy, które następnie układamy na warstwie sera.
  • Mazurek z serem i dżemem 3. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika i dopiekamy kolejne 30 minut, aż ciasto będzie rumiane. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować