Mazurek z serem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy kruche ciasto - mąkę odmierzamy i przesiewamy, dodajemy cukier, olejek waniliowy, oraz siekamy masło. Gdy masło będzie w drobnych kawałkach, dodajemy jajko i żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto, w razie konieczności lekko podsypujemy mąką.
Ciasto dzielimy na pół. Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i połową ciasta. Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min.
2.W międzyczasie ser miksujemy z jajkiem, skórką z pomarańczy i cukrem.
Podpieczone ciasto smarujemy dżemem, na nim wykładamy ser.
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i kroimy w wąskie pasy, które następnie układamy na warstwie sera.
3.Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika i dopiekamy kolejne 30 minut, aż ciasto będzie rumiane. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze