Mazowsze

4.51 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniały, wilgotny przekładaniec nie tylko na święta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: jaja 2
    cukier ½ szklanki
    mąka pszenna 0,5 kg
    soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
    miód 2 łyżki
    Palma z Murzynkiem 5 dag
    aromat waniliowy
    Krem: mleko 0,5 l
    kasza manna 3 czubate łyżki
    cukier puder 1 szklanka
    masło roślinne ¾ kostki
    aromat waniliowy lub śmietankowy
    Polewa: czekolada gorzka 150 g
    Palma z Murzynkiem 2 łyżki
    mleko 10 łyżek
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mazowsze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja utrzeć z cukrem. Masło rozpuścić razem z miodem, przestudzić dodać do jajek. Następnie połączyć z mąką i sodą. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części (do blaszki o wymiarach 21x25 cm). Porcję ciasta równo rozłożyć w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, na grubość 2 mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
    Przygotowanie kremu: Na gotujące się mleko wsypywać kaszę. Zagotować, ciągle mieszając. Ostudzić. Masa musi być bardzo gęsta. Masło utrzeć z cukrem do białości, dodawać po łyżce kaszy, wciąż ucierając. Na końcu dodać aromat.
    Przygotowanie polewy: kostki czekolady rozpuścić w wodnej kąpieli, dodać masło i śmietankę, dokładnie wymieszać.
    Placek miodowy ułożyć na tacy. Rozsmarować na nim 1/3 kremu, przykryć kolejnym plackiem itd. Ostatni placek polać czekoladą i można udekorować.

Porady

Spożywac na drugi dzień po przygotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować