Medaliony z pieczarkami

4.5 (193 ocen)

  • 30 min

Brak koncepcji na obiad… zajrzałam wiec do starej książki kucharskiej, dodałam coś od siebie i oto powstały medaliony w boczku z pieczarkami.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1. 1 czerstwa bułka
    2. 2 duże cebule
    3. 30 dag pieczarek
    4. 40 dag mieszanego mielonego mięsa
    5. 1 jajko
    6. 2 łyżeczki musztardy
    7. Sól
    8. Pieprz czarny
    9. 10 dag kremówki
    10. 5 łyżek oleju
    11. Około 10 plasterków chudego wędzonego boczku
    12. 100 ml rosołu warzywnego
    13. 50 ml wytrawnego białego wina
    14. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    15. 1 łyżeczka majeranku
    16. Szczypta zieleniny
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Medaliony z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od namoczenia bułki w wodzie. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy, następnie jedną posiekaną cebulę wrzucamy do miski z mięsem mielonym, jajkiem, łyżeczką majeranku, musztardą i odciśniętą bułką. Przyprawiamy na pikantnie pieprzem i solą, dokładnie mieszamy, następnie z masy mięsnej formujemy małe medaliony i zawijamy je w plastrach boczku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy na niewielkim ogniu z obu stron mięso. Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostały olej, dorzucamy posiekaną cebulę, chwilkę dusimy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, które również dorzucamy do cebulki. Całość polewamy rosołem, gdy pieczarki zmiękną dolewamy śmietanę i białe wino, czekamy aż się zagotuję. W szklance rozrabiamy mąkę z łyżką wody dolewamy do pieczarek i gotujemy około 3 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na półmisek przekładamy sos pieczarkowy i medaliony, dekorujemy zielenina.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować