Medaliony z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od namoczenia bułki w wodzie. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy, następnie jedną posiekaną cebulę wrzucamy do miski z mięsem mielonym, jajkiem, łyżeczką majeranku, musztardą i odciśniętą bułką. Przyprawiamy na pikantnie pieprzem i solą, dokładnie mieszamy, następnie z masy mięsnej formujemy małe medaliony i zawijamy je w plastrach boczku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy na niewielkim ogniu z obu stron mięso. Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostały olej, dorzucamy posiekaną cebulę, chwilkę dusimy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, które również dorzucamy do cebulki. Całość polewamy rosołem, gdy pieczarki zmiękną dolewamy śmietanę i białe wino, czekamy aż się zagotuję. W szklance rozrabiamy mąkę z łyżką wody dolewamy do pieczarek i gotujemy około 3 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na półmisek przekładamy sos pieczarkowy i medaliony, dekorujemy zielenina.
Smacznego
Komentarze