MEGA ORZECHOWO- KOKOSOWO-CZEKOLADOWE CIACHO

0 (0 ocen)

Dla wszystkich komu brak słońca i serotoniny proponuję „Bombę Kaloryczną”, ale jakże pyszną- doskonale poprawia humor, choć niekoniecznie figurę …:) ale co tam do wiosny spalę….

Składniki:

  • 1 puszka (400g) słodzonego mleka skondensowanego
    100 g roztopionego masła
    1,5 szkl posiekanych orzechów włoskich
    70 g wiórek kokosowych
    2tabliczki posiekanej czekolady ( u mnie mleczna i gorzka)
    120g pokruszonych ciasteczek zbożowych

Mega orzechowo- kokosowo-czekoladowe ciacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciacho orzechowo- czekoladowe 1. Blaszkę (mała tortownica) wyłożyć papierem do pieczenia . Na spód wysypać pokruszone ciastka a na nie wylać rozpuszczone masło, wyrównać łyżką,
  • orzechowo czekoladowe 2. następnie posiekaną (niezbyt drobno) czekoladę,
  • ciacho orzechowo- czekoladowe 3. wiórki kokosowe
  • ciacho orzechowo- czekoladowe 4. orzechy( ja je lekko zblendowałam)
  • ciacho orzechowo- czekoladowe 5. Całość zalać mlekiem z puszki.
    Nie mieszać! Mleko podczas pieczenia wsiąknie w głębsze warstwy i wszystko się ładnie zespoli.
  • ciacho orzechowo- czekoladowe 6. Piec 40 minut w temperaturze 175°C.
  • ciacho orzechowo- czekoladowe 7. Ostudzić, włożyć na 2 – 3 godziny do lodówki.
  • orzechowo- kokosowe 8. Pokroić.

Porady

jeśli wolicie mniej słodkie- to można użyć mleka zagęszczonego niesłodzonego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy