Mega czekoladowe ciasto- Lava cake (bez glutenu)

4.5 (195 ocen)

  • 25 min

Szukasz przepisu na coś bardzo czekoladowego, rozpływającego się w ustach i aromatycznego? Dobrze trafiłeś!

  • 25 min

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
    70g cukru trzcinowego
    56g gorzkiej czekolady bezglutenowej
    1 jajko
    1 żółtko
    3 łyżki mąki bezglutenowej (w moim przypadku jaglanej)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mega czekoladowe ciasto- lava cake (bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastaw piekarnik na 200°C.
  • 2. Posmaruj kokilkę (lub ewentualnie silikonową formę) delikatnie olejem i posyp cukrem.
  • 3. Rozpuść olej kokosowy i czekoladę. Wymieszaj na jednolitą masę.
  • 4. Ubij jajko i żółtko z cukrem i odrobiną soli.
  • 5. Połącz masę czekoladową z jajkiem po czym dodaj mąkę. Mieszaj delikatnie.
  • 6. Wstaw do piekarnika na 10-12 minut.Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw na 10 minut.

Porady

Przepis jest podany w wersji bezglutenowej, ale z powodzeniem można zastąpić mąkę jaglaną na pszenną, a czekoladę bezglutenową na zwykłą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować