Mega kotlety a’la gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Kapustę szatkujemy, sparzamy.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni przysmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tarką i dokładnie wyrabiamy. Z farszu formujemy kotlety, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Sos:
Posiekaną cebulę szklimy na oleju, zalewamy bulionem i dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Zestawiamy z ognia i miksujemy.
Sosem zalewamy kotlety i pieczemy pod przykryciem ok. 30 min. w temp. 180°C
Komentarze