Meksykański Imprezowy Dip Warstwowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pomysł na imprezową przekąskę.

  • 60 min

Składniki:

  • - posiekany szczypiorek (garść)
    - ok. 100 g startego złótego sera (np. Cheddar)
    - trochę posiekanych czarnych oliwek
    - nachosy lub czipsy z tortilli
    - 5 łyżek gęstej śmietany

    Plus składniki na pastę z fasoli, guacamole i pico de gallo podane poniżej.

    1. Na pastę z czarnej fasoli potrzeba:

    - 1 puszka czarnej fasoli (zalewę odlewamy i fasolę odcedzamy na durszlaku)
    - 2 łyżki oliwy
    - 2 małe zielone cebulki ze szczypiorkiem (jeśli ich nie mamy, możemy zastąpić kawałkiem zwykłej cebuli)
    - 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
    - pół łyżeczki soli
    - szczypta kminku
    - sok z połowy limonki
    - łyżka drobno posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)

    2.Na guacamole do dipu potrzeba:

    - 2-3 szt. awokado
    - kilka gałązek posiekanej kolendry (najlepsza świeża, ale suszona też się nada)
    - 1 papryczka ostra (np. Jalapeno, ale można użyć pół łyżeczki sproszkowanego chili)
    - mała ćwiartka czerwonej cebuli pokrojona w kostkę
    - kilka kropel soku z limonki
    - sól i świeżo zmielony pieprz
    - 2 łyżki pomidorowej salsy lub kawałki pokrojonego w kosteczkę pomidora

    3. Na pico de gallo potrzeba:

    - 1 pikantna papryczka pokrojona w drobną kostkę
    - łyżka posiekanej kolendry (świeżej lub zproszkowanej)
    - ćwiartka cebuli białej pokrojonej w drobną kostkę
    - 2 pomidory (np. Malinowe lub śliwkowe, ale każda odmiana będzie dobra jeśli nie mamy innej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dip Przekąski

Meksykański imprezowy dip warstwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zrobienia kolejno pasty z czarnej fasoli, guacamole, i salsy pico de gallo.
  • 2. Przygotowujemy paste z czarnej fasoli. Przyprawy podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy na złoty kolor. Przekładamy usmażoną cebulkę wraz z przyprawami do blendera, dodajemy jogurt lub śmietanę sok z limonki i fasolę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

  • 3. Przygotowujemy guacamole. Awokado rozdrabniamy. Dodajemy posiekaną kolendrę, papryczkę, cebulę, sól, pieprz i salsę pomidorową lub pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko mieszamy aż do uzyskanai jednolitej masy.
  • 4. Podobnie jak z guacamole wszystkie składniki mieszamy i skrapiamy sokiem z limonki.

  • 5. Kiedy warstwy mamy już przygotowane układamy kolejno:

    1. Dip z czarnej fasoli
    2. 4 łyżki gęstej kwaskowej śmietany
    3. Guacamole
    4. Pomidorowa salsa (lub pokrojone drobno pomidory)
    5. Warstwa startego żółtego sera (zostawmy trochę na udekorowanie góry)
    6. Warstwa mieszanki pico de gallo

  • 6. Na sam koniec dekorujemy oliwkami, pozostałym serem, szczypiorkiem, kolendrą.

Porady

Dip przygotujmy w dzień podania, bo wtedy jest najlepszy. Można schładzać przez kilka godzin w lodówce. Podajemy z nachosami lub chipsami z tortilli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować