Pikantne, rozgrzewające i sycące danie, idealne nie tylko na zimowe dni, ale też wtedy, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie. Wszystkie składniki zwykle są w domu, a do tego jest szybkie i łatwe do wykonania.
Składniki:
1) 200 g boczku wędzonego
2) ok. 400 g kiełbasy wędzonej
3) 2 cebule
4) 2 ząbki czosnku
5) papryka czerwona
6) puszka fasoli białej
7) puszka kukurydzy
8) 700 g passaty pomidorowej
9) 300 ml soku pomidorowego
10) 200 ml bulionu wołowego (drobiowy też może być)
11) chili, sól, pieprz czarny
12) papryka wędzona
13) liście kolendry (suszone lub świeże)
14) olej do smażenia
Meksykański kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, boczek i paprykę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Wszystko podsmażamy na rozgrzanym oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy passatę pomidorową, sok pomidorowy, bulion, przyprawy (sól, pieprz, chili, wędzoną paprykę, posiekane listki kolendry) - mieszamy i podsmażamy. Na koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i fasolę i smażymy aż danie trochę zgęstnieje.
2.Podajemy z chlebem albo kaszą czy makaronem (jak kto woli) posypane posiekaną natką pietruszki lub listkami kolendry.
Komentarze