Meksykańskie szaleństwo w rytmie salsy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Jest to danie godne polecenia po pierwsze, bo pochodzi z kuchni meksykańskiej, po drugie,bo odznacza się walorami smakowymi i odżywczymi, a salsa w tej potrawie jest niczym wisienka na torcie-pychota

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • NA TORTILLę::
    - mąka kukurydziana: 20 dekagramów
    - mąka pszenna: 5 dekagramów
    - olej rzepakowy: 2 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - ciepłe mleko (40-45 stopni): 120 mililitrów
    - sól morska (do smaku): 3 szczypty
    NA FARSZ::
    - wołowina mielona: 50 dekagramów
    - pomidorowa salsa: 6 łyżek
    - Ząbki czosnku: 2 sztuki
    - olej: 2 łyżki
    - sól i pieprz, kminek, oregano: 0.5 łyżeczki
    - chili: 1 szczypta
    NA SALSę::
    - pomidory: 5 sztuk
    - papryka czerwona duża: 0.5 sztuki
    - paryczki małe pomarańczowe: 3 sztuki
    - avokado: 1 sztuka
    - cebula szalotka: 1 sztuka
    - mała cytryna (wyciśnięty sok): 1 sztuka
    - Ząbki czosnku: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek Extra Vergin: 2 łyżeczki
    - sól morska, pieprz świeżo mielony,chili: 1 szczypta
    - posiekana kolendra do smaku: 1 łyżka
    DO WYKOńCZENIA POTRAWY::
    - starty żółty srer: 4 łyżki
    - szczypiorek/natka: 0.5 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Meksykańskie szaleństwo w rytmie salsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa na salsę 1. Ściągamy skórkę z pomidorów, parząc ja we wrzątku. Awokado obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa bez gniazd nasiennych kroimy na salsę na mniejsze części i dodajemy stopniowo do blendera z końcówką do rozdrabniania.
  • wołowina 2. Wołowinę smażymy na oleju na brązowy kolor. Doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, kminkiem, oregano, solą, pieprzem i chili.
  • wolowina 3. Dodajemy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem 40 minut, a pod koniec duszenia dodajemy 6 łyżek salsy.
  • ciasto 4. Do miski wsypujemy obie maki, dodajemy jajko, olej, sól, mleko i zagniatamy ciasto. Odstawić na 30 minut.
  • placki 5. Formujemy kulki, następnie rozwałkowujemy je na cienkie placki i smażymy na suchej patelni na jasnozłoty kolor.
  • placek 6. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
  • salsa 7. Wszystkie składniki salsy dokładnie mieszamy w misce, dodając oliwę, sól, pieprz, chili, kolendrę, sok z cytryny i zmiażdżony czosnek. Część przekładamy do sosjerki.
  • danie 8. Na placki kładziemy 2 -3 łyżki nadzienia. Posypujemy zieleniną i startym żółtym serem. Składamy na pół i podajemy z dodatkiem pozostałej salsy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować