Meksykanskie Quesadillas z miesem i warzywami

4.5 (146 ocen)

  • 30 min

To typowe danie kuchni meksykanskiej.Mianowicie: opiekana na patelni tortilla,wypelniona,pysznym,pikantnym farszem na bazie miesa,z obfita iloscia sera..opiekana az owy ser sie rozpusci.bardzo proste i szybkie-a jednak przepyszne i sycace.Wszystkim amatorom pikantnych smakow-serdecznie polecam:)

  • 30 min

Składniki:

  • skladniki na 6 duzych tortilli- ok 16kawalkow (czyli na ok 4osoby)

    1) jedna duza cebula,pokrojona w kostke
    2) jedna duza czerwona papryka,pokrojona w kostke
    3) ok 350g miesa mielonego wolowego
    4) dwa zabki czosnku,rozgniecione lub drobno posiekane
    5) 200g czerwonej fasoli,oplukanej
    6) 200g kukurydzy z puszki
    7) pol lyzeczki suszonych platkow chili lub lyzeczka pieprzu kajenskiego
    8) lyzeczka mielonej kolendry
    9) lyzeczka mielonego kuminu
    10) czubata lyzeczka slodkiej papryki
    11) lyzeczka suszonego oregano
    12) 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego
    13) sol,pieprz,cukier,tabasco do smaku
    14) ok 200g zoltego,dobrze topiacego sie sera,np Gouda
    15) duze pszenne lub kukurydziane tortille(kwestia smaku)
    16) odrobina oleju do smazenia.
    dodatkowo podaje tortille ze salsa pomidorowa z pomidorkow cherry,czerwonej cebuli,chili,oliwy i soku z limonki-doprawiam sola i pieprzem.
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Meksykanskie quesadillas z miesem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)na goraca patelnie wrzucamy mieso mielone i rumienimy na zloto-brazowo.
    2)kiedy mieso jest zrumienione,dodajemy pokrojona cebule,czosnek,papryke i dobrze mieszamy.smazymy ok 2-3minut i dodajemy pokolei wszystkie przyprawy: slodka papryke,platki chili,oregano,sol,pieprz,kumin,mielona kolendre.Ewentualnie mozemy dodatkowo doprawic tabasco.wysmazamy z przypraw surowosc-ok 1minuty na duzym ogniu.
    3)po owej minucie zmniejszamy ogien do sredniego,dodajemy fasole oraz kukurydze i przecier.mieszamy dobrze i dodajemy ok100ml wody.pozwalamy by calosc podusila sie ok 15min a farsz zgestnieje lekko i smaki dobrze sie polaczyly.
    4)po 15min sprawdzamy doprawienie farszu na sol,pieprz,tabasco,cukier(czasami calosc moze byc troszke kwasna poprzez koncentrat). odstawiamy w miseczce na boku,do przestygniecia.
    5) patelnie myjemy i dobrze suszymy. po kilku minutach,kiedy farsz jest odrobine chlodniejszy,mozemy przystapic do ostatniego kroku.nagrzewamy patelnie(maly ogien) i dodajemy ok lyzeczki oleju,rozprowadzamy go rownomiernie.tortille kladziemy przed soba i wysypujemy troche zoltego,startego sera na jedna polowe placka.na to wykladamy farsz-ok 2-3lyzek,nie za duzo,nastepnie znowu posypujemy serem i skladamy tortille w pol,lekko dociskamy polowe ktorej nie smarowalismy farszem.przekladamy delikatnie na patelnie.smazymy na malym ogniu, ok 2-3min max z kazdej strony,az ser sie rozpusci a tortilla zezloci.uwazamy czy nie przypieka sie za bardzo.mozna lekko dociskac szpatulka.nastepnie odwracamy i powtarzamy proces.
    6)kiedy tortilla jest upieczona z obydwoch stron,przekladamy ja na talerz i kroimy w trojkaty ostrym nozem lub nozem do pizzy. serwujemy na cieplo.

    ja lubie podawac te quesadillas z salsa pomidorowa,ktora robie z pomidorkow cherry,krojonych na pol,polanych oliwa,sokiem z limonki,z dodatkiem czerwonej cebuli,platkow chili,soli,pieprzu i odrobinki suszonej natki kolendry.
    Pysznym dodatkiem quesadillas jest takze guacamole czy kwasna smietana lub sos barbecue.smacznego!

Porady

1) nie nakladaj zbyt duzo farszu do tortilli,latwiej przewraca sie na druga strone na patelni gdy nie jest zbyt ''przeladowana''. 2) pilnuj gdy podsmazasz tortille na patelni,dosc szybko sie rumienia,wiec lepiej podsmazac na malym ogniu,by ser mial szanse dobrze sie rozpuscic. 3)kombinuj z farszem:) ja uzylam wolowiny-ale mozna uzyc mielonego indyka czy kurczaka dla mniej kalorycznej wersji.Mozna takze zrobic wersje wegetarianska z sama fasola. 4) dla efektu wow podaj quesadillas z cwiartkami limonek lub cytryny,natka kolendry i roznymi dodatkami jak salsa,guacamole,kwasna smietana. 5)pyszny lunch lub obiad z dodatkiem salatki-idealna przekaska na przyjecia! polecam:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować