Meksykańskie tacos z zielonymi szparagami i salsą pomidorową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Chrupiące tacos nadziewane szparagami, kurczakiem, salsą pomidorową z dodatkiem avokado i sałatką z kukurydzy, groszku i papryki. Danie z kuchni meksykańskiej. Lekki i zdrowy posiłek.

  • 30 min

Składniki:

  • 12 tacos
    0,5 kg zielonych szparagów
    0,5 kg piersi kurczaka
    sól ziołowa
    pieprz
    chilli w proszku
    olej do smażenia

    Salsa pomidorowa:
    2 pomidory
    1 avokado
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1/2 papryczki chilli
    kilka listków kolendry lub pietruszki
    sól, pieprz
    oliwa
    1/2 limonki, sok

    1/2 puszki miksu meksykańskiego
    (ok. 140 g, w mieszance kukurydza,
    groszek, papryka, np. z Bonduelle)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Tacos Salsa

Meksykańskie tacos z zielonymi szparagami i salsą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka pkrój w kostkę, posyp solą, pieprzem, chilli, dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego, wymieszaj, miskę przykryj i wstaw na 30 minut do lodówki.
  • 2. Szparagi ugotuj w osolonej i ocukrzonej wodzie, ok. 10 minut, potem przelej zimną wodą.
  • 3. Pomidory, avokado, cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj drobno. Z chilli usuń pestki, pokrój drobno. Kolendrę lub pietruszkę posiekaj. Warzywa wymieszaj razem, dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z 1/2 limonki, dodaj z 1-2 łyżki oliwy.
  • 4. Na każdy tacos nakładaj po 2-3 szparagi, mięso kurczaka, salsę pomidorową i miks meksykański. Od razu zajadaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Szparagi Zielone szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować