Chrupiące tacos nadziewane szparagami, kurczakiem, salsą pomidorową z dodatkiem avokado i sałatką z kukurydzy, groszku i papryki. Danie z kuchni meksykańskiej. Lekki i zdrowy posiłek.
30 min
Składniki:
12 tacos
0,5 kg zielonych szparagów
0,5 kg piersi kurczaka
sól ziołowa
pieprz
chilli w proszku
olej do smażenia
Salsa pomidorowa:
2 pomidory
1 avokado
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
kilka listków kolendry lub pietruszki
sól, pieprz
oliwa
1/2 limonki, sok
1/2 puszki miksu meksykańskiego
(ok. 140 g, w mieszance kukurydza,
groszek, papryka, np. z Bonduelle)
Meksykańskie tacos z zielonymi szparagami i salsą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka pkrój w kostkę, posyp solą, pieprzem, chilli, dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego, wymieszaj, miskę przykryj i wstaw na 30 minut do lodówki.
2.Szparagi ugotuj w osolonej i ocukrzonej wodzie, ok. 10 minut, potem przelej zimną wodą.
3.Pomidory, avokado, cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj drobno. Z chilli usuń pestki, pokrój drobno. Kolendrę lub pietruszkę posiekaj. Warzywa wymieszaj razem, dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z 1/2 limonki, dodaj z 1-2 łyżki oliwy.
4.Na każdy tacos nakładaj po 2-3 szparagi, mięso kurczaka, salsę pomidorową i miks meksykański. Od razu zajadaj.
Komentarze