Ciasto melba pastelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier i stopniowo żółtka
na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na trzy części do pierwszej dodać barwnik niebieski,do drugiej barwnik żółty,do trzeciej barwnik zielony.
Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem i wyłożyć pierwszą część ciasta,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 25 minut,pozostałe części ciasta upiec tak samo.Odstawić do ostygnięcia.
2.Mleko zagotować z cukrem waniliowym,jajka połączyć ze śmietaną i zmiksować, a następnie wlać na gotujące mleko.Gotować do momentu,aż wytrąci się serek,zdjąć z ognia i wystudzić,ostudzone przecedzić przez sito.Masło utrzeć z cukrem pudrem,a następnie dodawać po łyżce twarogu,aż zrobi się jednolita masa.Z gotowego kremu odłożyć 3 łyżki na bok,pozostały podzielić na dwie części.
3.Składanie ciasta:biszkopt z niebieskim barwnikiem-połowowa kremu-biszkopt z żółtym barwnikiem-druga połowa kremu-biszkopt z zielonym barwnikiem- górę ciasta udekorować trzecią częścią kremu czyli odłożonymi wcześniej 3 łyżkami oraz wiórkami kokosowymi.
Komentarze