Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym.

0 (0 ocen)

W tych małych ciasteczkach z ubitych białek i cukru zakochał się Napoleon. Nazwał je tak od małego szwajcarskiego miasteczka Meringen, bo tam je pierwszy raz skosztował.

Składniki:

  • 4 białka
    200 g cukru pudru
    1 łyżka octu winnego
    300ml śmietany kremówki
    250 g borówki amerykańskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Meryngi Napoleona, to ciastka o średnicy 8-10cm.
    Z papieru do pieczenia wycinamy kółka ,pędzlujemy lekko olejem i nakładamy na każde masę bezową na wysokość 1-1,5cm.Upieczone meryngi zdejmujemy ostrożnie z papieru. Można je przechowywać nawet kilkanaście dni.
    Ubijamy śmietanę, bez cukru bo bezy są już dosyć słodkie i mieszamy z owocami. U mnie akurat borówka amerykańska. Masę wykładamy na krążki i przykrywamy drugim, który dekorujemy.
    Sos brzoskwiniowy.
    2 brzoskwinie dojrzałe
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki koniaku
    Wszystkie składniki zmiksować i polać meryngi.
    Rozpusta całkowita! Polecam, od czasu do czasu taka ilość kalorii nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, uszczęśliwi nas:)

Porady

Do wypieku, a właściwie powolnego suszenia bezy stosuję proporcje, na 1 białko-50 g cukru pudru. W zależności od tego ,co i ile chcemy upiec, bierzemy odpowiednią ilość białek i cukru. Na średni tort bezowy z 2 krążków wystarczy 5-6 białek i 250-300g cukru pudru. Białka z cukrem należy dobrze ubić, dodając 1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stop., na 5 min, a następnie obniżamy temp. do 120 stop. i suszymy jeszcze 90min.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do zupełnego ostudzenia. Jak piekę małe beziki ,to temp. obniżam do 100 stop. Proponuję zajrzeć i sprawdzić czy się za bardzo nie rumienią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować