Ciasto metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę,
2.W osobnej misce dodajemy pojedynczo żółtka, cukier, olej z wodą, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao. Ciasto wlewamy do dwóch blaszek o wymiarach 35x11 natłuszczonych margaryną i posypanych odrobiną bułki tartej. Pieczemy 45 minut w temperaturze 175C. Studzimy i kroimy w około 2 cm paski.
3.Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem a w pozostałym mleku rozpuszczamy obie mąki. Gotujemy budyń i odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puch i dodajmy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
4.Pasek jasnego ciasta smarujemy masą budyniową, przykładamy pasek ciemnego ciasta. Postępujemy tak do wyczerpania wszystkich składników.
5.W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier, kakao i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze