Mintaj marynowany w sosie słodko-kwaśnym

4.5 (160 ocen)

  • 10 min

Jeśli zostało Wam dużo rybki panierowanej to proponuję zamarynować w sosie słodko kwaśnym z papryką. Coś pysznego! Wyśmienite na zimno!

  • 10 min

Składniki:

  • - panierowane, smazone filety z mintaja ok.1kg
    Zalewa paprykowa słodko-kwaśna
    - 4 cebule
    - 2 papryki czerwona
    - 2 papryki żółte
    - 2 szklanki wody
    - 1 szklanka cukru
    - 1/2 szklanki oleju
    - 1/4 szklanki octuk- 1 łyżeczka soli
    - 200 g keczupu - 1 mały słoiczek
    - 200 g koncentratu pomidorowego - 1 mały słoiczek
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Mintaj marynowany w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mintaj marynowany w sosie słodko-kwaśnym 1. - Jedną warstwę smażonej ryby ułożyć w naczyniu.
    - Cebulę i paprykę pokroić w paski.
    - Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę i paprykę i gotować do miękkości - ok. 8 minut.
  • Mintaj marynowany w sosie słodko-kwaśnym 2. - Gorącą zalewą zalać usmażoną rybę, połozyć następną warstwę i ponownie zalać resztą sosu.
    - Odstawić na 1 dzień do lodówki aż ryba zamarynuje się sosem paprykowym.
    - Smakuje na ciepło i na zimno.

Porady

Moja Mama marynuje panierowanego kurczaka w tym sosie. Ja zamarynowałam rybę i to był strzał w dziesiatkę. Pyszne danie. Jeśli zostanie zalewy, to proponuję włożyć gorącą do słoika i zapasteryzować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować