Filety z mintaja skropione aromatycznym orzeźwiającym sokiem z cytryny, pieczone w wyrazistych, lekko ostrych porach to doskonały pomysł na rybne danie obiadowe.
60 min
Składniki:
500g fileta z mintaja
1 por
2 cytryny
7 ząbków czosnku
50ml śmietany 18%
30g startego żółtego sera
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
pieprz
sól
masło do wysmarowania formy
Mintaj pieczony w porach z cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mintaja oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić
na około 30minut.
2.Pora pokroić w grubsze krążki, przelać wrzątkiem i odsączyć. Cytrynę sparzyć i pokroić na cząstki.
3.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć pora, filety
z mintaja i posypać roztartymi w dłoniach rozmarynem i estragonem. Obłożyć niedobranymi ale rozgniecionymi ząbkami czosnku, cząstkami cytryny i całość posypać startym serem. Na końcu polać roztrzepaną śmietaną wymieszaną z sokiem z połowy cytryny.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35minut.
Komentarze