Mintaj pieczony w porach z cytrynową nutą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Filety z mintaja skropione aromatycznym orzeźwiającym sokiem z cytryny, pieczone w wyrazistych, lekko ostrych porach to doskonały pomysł na rybne danie obiadowe.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g fileta z mintaja
    1 por
    2 cytryny
    7 ząbków czosnku
    50ml śmietany 18%
    30g startego żółtego sera
    1 łyżeczka suszonego estragonu
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    pieprz
    sól
    masło do wysmarowania formy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Ryba

Mintaj pieczony w porach z cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mintaja oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić
    na około 30minut.
  • 2. Pora pokroić w grubsze krążki, przelać wrzątkiem i odsączyć. Cytrynę sparzyć i pokroić na cząstki.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć pora, filety
    z mintaja i posypać roztartymi w dłoniach rozmarynem i estragonem. Obłożyć niedobranymi ale rozgniecionymi ząbkami czosnku, cząstkami cytryny i całość posypać startym serem. Na końcu polać roztrzepaną śmietaną wymieszaną z sokiem z połowy cytryny.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować