Mintaj zapiekany w porach

4.48 (153 ocen)

  • 35 min

Smaczne filety z mintaja zapieczone z warstwą pora i papryki pod śmietanowo serową pierzynkąTo propozycja na smaczny obiad. Przepis jest prosty i z pewnością zachęci nie jedną osobę do przygotowania. Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 kg fileta z mintaja
    przyprawa do ryb
    pieprz cytrynowy
    1 duży por lub 2 mniejsze
    ½ czerwonej papryki
    15 dag sera żółtego

    Sos:
    3 jajka
    200 ml śmietanki słodkiej 22%
    sól morska do smaku
    szczypta gałki muszkatołowej
    masło do posmarowania formy
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Mintaj zapiekany w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0qeyms3 1. Fileta z mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, oprószamy przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym z każdej strony.
  • image-21qff44 2. Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutko masłem układamy na dnie rybę, posypujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz porem, tak, aby ryba była w całości przykryta. Posypujemy solą.
  • image-1i2190r 3. Sos:
    Jajka ubijamy ze śmietanką doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy starty ser na tarce jarzynowej i mieszamy, zalewamy rybę .Pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 30 minut.Ciepłe danie posypujemy natką i podajemy z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mintaj Por Ryby Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować