Często robię na obiad ryby. Od niedawna podaję je w tej panierce.
Składniki:
60 dag filetów z mintaja
2 jajka
10 dag łuskanych orzechów włoskich
10 dag łuskanych orzechów laskowych
5 dag mąki
5 dag bułki tartej
cytryna
100 ml oleju
sól, pieprz
Mintaj w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i pieprzem. Każdy kroimy w 3-4 kawałki.
2.Z cytryny wyciskamy sok. Orzechy mielimy lub rozdrabniamy. Mieszamy z bułką tartą. Rybę panierujemy najpierw w mące, następnie w rozkłóconych jajkach, a na końcu w mieszance orzechów i bułki.
3.Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy filety i smażymy po kilka minut z obu
stron na złoty kolor. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Komentarze