Mintaj w sosie tureckim

5 (171 ocen)

  • 45 min

Jedno z moich popisowych dań, które obowiązkowo gości na każdej rodzinnej uroczystości, czy imprezie ze znajomymi. Mintaj w słodkim sosie z cebulą, papryką i brzoskwiniami zaskakuje swoim ciekawym smakiem i wyglądem. Przygotowuje się go szybko, doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 45 min

Składniki:

  • -1 kg mrożonych filetów z mintaja
    -1 puszka brzoskwiń w syropie
    -1 mały (200g) ketchup łagodny
    -1/2 saszetka dobrej jakości przyprawy do ryb
    -2 papryki czerwone
    -2 duże cebule
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -ok 4 łyżki mąki
    -szczypta pieprzu
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Mintaj w sosie tureckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mintaj 1. Filety przez noc rozmrażamy w lodówce. Myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i z każdej strony obficie nacieramy przyprawą do ryb. Odstawiamy na 15 minut.
  • sos 2. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posypujemy ją przyprawą uniwersalną. Smażymy, aż się zezłoci. Gdy tak się stanie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, syrop z brzoskwiń i ketchup. Dokładnie mieszamy, dusimy 10 minut na wolnym ogniu. Sos doprawiamy pieprzem i jeśli brzoskwinie były kwaskowe, płaską łyżeczką cukru. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  • smażenie 3. Mintaja przekrawamy na pół, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Na dnie miski lub innego naczynia układamy warstwami 2 kawałki mintaja, sos, mintaj, sos, mintaj sos. Podajemy od razu na ciepło, lub jako zimną przystawkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce Ketchup Mintaj Papryka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.96 (181 ocen)

Mintaj smazony

To może cię zainteresować