Mintaj w sosie śmietanowo-szpinakowym

4.5 (171 ocen)

Jeśli nie macie pomysłu na rybę, gorąco polecam ten przepis. Filety świetnie pasują do delikatnego sosu śmietankowo- szpinakowego.

Składniki:

  • -2 filety mintaja
    -1 jajko
    -1/2 cytryny
    - olej do smażenia
    -1 szkl. mąki
    -4 ząbki czosnku
    -200 g mrożonego szpinaku
    -500 ml śmietany 12%
    -1/2 szkl. mleka
    -sól, pieprz, oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Mintaj w sosie śmietanowo-szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny,posypujemy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w jajku i mące i smażymy na patelni nie za długo. Podsmażoną rybę zdejmujemy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy. Dodajemy zamrożony szpinak. Gdy ten się rozmrozi, wlewamy śmietankę, mleko i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos gotujemy jeszcze chwile na małym ogniu, a potem dodajemy rybę by nim nasiąkła. Można podawać z ziemniakami lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować