Mintaj z sosem i kalafiorem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Przepis wymyśliłam, będąc jeszcze studentką. Zależało mi wtedy, żeby potrawy były tanie, zdrowe i szybkie do przygotowania

  • 20 min

Składniki:

  • ● kalafior
    ● 4 kostki z mintaja lub morszczuka
    ● łyżka ziół prowansalskich
    ● sól
    Sos:
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 łyżki mąki
    ● kostka bulionowa
    ● 100 ml kwaśnej śmietany 18-proc. lub naturalnego jogurtu
    ● łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku

Mintaj z sosem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora myjemy, dzielimy
    na małe różyczki i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej
    wodzie, odcedzamy. Kostkę
    bulionową rozkruszamy i rozpuszczamy
    w szklance wrzącej
    wody
  • 2. Kostki rybne rozmrażamy.
    Gotujemy ok. 10 minut w lekko
    osolonej wodzie z ziołami prowansalskimi.
    Osączamy
  • 3. Przygotowujemy sos: na patelni
    roztapiamy masło, wsypujemy
    mąkę i energicznie mieszając,
    robimy zasmażkę.
    Stop niowo podlewamy bulionem.
    Dodajemy śmietanę, jeszcze
    chwilę gotujemy. Wsypujemy
    koperek i mieszamy. Sosem
    polewamy rybę. Podajemy
    z kalafiorem i młodymi ziemniakami
    lub ryżem.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Sos będzie miał bardziej wyrazisty smak, gdy dodamy zmiażdżony ząbek czosnku

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy