Mintaj z sosem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora myjemy, dzielimy
na małe różyczki i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej
wodzie, odcedzamy. Kostkę
bulionową rozkruszamy i rozpuszczamy
w szklance wrzącej
wody
2.Kostki rybne rozmrażamy.
Gotujemy ok. 10 minut w lekko
osolonej wodzie z ziołami prowansalskimi.
Osączamy
3.Przygotowujemy sos: na patelni
roztapiamy masło, wsypujemy
mąkę i energicznie mieszając,
robimy zasmażkę.
Stop niowo podlewamy bulionem.
Dodajemy śmietanę, jeszcze
chwilę gotujemy. Wsypujemy
koperek i mieszamy. Sosem
polewamy rybę. Podajemy
z kalafiorem i młodymi ziemniakami
lub ryżem.
Porady
redakcyjnej kucharki Krystyny
● Sos będzie miał bardziej wyrazisty smak, gdy dodamy zmiażdżony ząbek czosnku
Komentarze