Jestem emerytowanym kierowcą, a sztukę gotowania opanowałem w wojsku. Ciągle zbieram nowe ciekawe przepisy, a potem w domu gotuję dla mojej ukochanej żony.
Składniki:
● 750 g filetów z mintaja (lub morszczuka)
● 1 łyżka oleju
● 100 g sera żółtego
● kilka pieczarek
● przyprawy: sól, oregano lub tymianek
● folia do pieczenia
Mintaj zapiekany z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne rozmrażamy,
myjemy, osuszamy papierowym
ręcznikiem. Dzielimy na
porcje. Każdą porcję solimy,
posypujemy oregano lub tymiankiem.
2.Przycinamy 4 arkusiki folii,
smarujemy je olejem i na każdym
arkuszu układamy porcję
ryby. Na rybę wykładamy poszatkowane
pieczarki.
3.Zawijamy brzeg folii, wstawiamy
do nagrzanego piekarnika
(180 °C), po 20 min rozchylamy
folię. Na każdej porcji
układamy ser i trzymamy
w piekarniku, aż ser się roztopi.
Podajemy bezpośrednio po
wyjęciu z piekarnika.
Komentarze