Mini muffinki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajko, mleko i olej wyjmijcie z lodówki przynajmniej 2 godziny przed użyciem. To ważne! Inaczej muffinki mogą wyjść gumowe i zbite.
Suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) wymieszać w misce. W innym naczyniu wymieszać składniki mokre (jajko, olej, mleko). Zawartość obydwu misek połączyć do otrzymania jednolitego, gęstego ciasta.
Gotowe ciasto nakładać do silikonowych foremek na mini muffinki do ich 2/3 wysokości. Do każdej wcisnąć połówkę małej śliwki skórką do ciasta. Można również zrobić muffinki w tradycyjnych papilotkach- w normalnej wielkości. Wyjdzie ich wtedy troszkę mniej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjąć z piekarnika, a po wystudzeniu delikatnie wyjmować z foremek i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Porady
Muffinki można również upiec w tradycyjnych papilotkami, jeśli nie posiadamy formy na mini muffinki.
Komentarze