1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (1/4 i 3/4)
Większą część ciasta rozwałkować na grubość 5 mm.
Foremki na babeczki o średnicy dna 8 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Każdą foremką wykrawać koła z ciasta. Wylepiać nim dokładnie dno i boki foremek
Drugą część ciasta (1/4) rozwałkować na grubość 4 mm i wykrawać foremkami baranki i kurczątka w takiej ilości jak babeczki.
Na dno każdej babeczki nakładamy 1 łyżeczkę dżemu. Wypełniamy każdą masą makową i przykrywamy ciasteczkami (baranki i kurczątka).
Pieczemy w temp. 180 stopni do zrumienienia. Po upieczeniu, babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.
2.Do rękawa piekarniczego nakładamy kajmak i dekorujemy mazurki.
Każdy mazurek ozdabiamy jeszcze jajeczkami - żelkami.
Komentarze