mini babeczki z czekoladą i krówkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Upiekłam je dla mojej córeczki. Bardzo je smakowały, zwłaszcza jeszcze ciepłe, kiedy czekolada i krówki były roztopione.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    100 g masła stopionego
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g gorzkiej czekolady
    50 g krówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini babeczki z czekoladą i krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier i sól, wymieszać. W osobnej misce wymieszać mleko, jajko i wystudzone masło. Składniki z obu misek wymieszać razem rózgą, niezbyt dokładnie. Krówki i czekoladę posiekać i dodać do ciasta. Urządzenie do wypieku muffinek (lub piekarnik) rozgrzać, nakładać po łyżce ciasta i piec aż będą rumiane, około 15 minut.

Porady

Jakiś czas temu kupiłam urządzenie do wypieku muffinek, schowałam i zapomniałam o nim. Od dawna zastanawiałam się jak to jest, że muffinki sklepowe są pulchne i miękkie a te pieczone w domu bardziej suche i zbite. Dowiedziałam się przypadkiem, właśnie dzięki temu urządzeniu. Ciastka w nim pieczone są bardziej wilgotne a to jak przypuszczam za sprawą tego, że piekąc je pod przykryciem para nie ucieka. Są też sporo mniejsze od tradycyjnych muffinek ale właśnie takie są idealne dla dzieci. Wadą pieczenia w takim urządzeniu jest czas- jednorazowo można upiec tylko 7 sztuk, więc trzeba zrobić kilka powtórek. Oczywiście babeczki z tego przepisu można upiec też w tradycyjnym piekarniku w 200*C przez około 15-20 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Gorzka czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować