1.Wykonanie: do miski dodać składniki, wyrabiać cisto tak długo aż będzie odstawało od ręki. Ciasto skropić olejem, wymieszać kulę ciasta w tym oleju, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Następnie na stolnicy wysypać 1 łyżkę mąki, przenieść delikatnie ciasto, podzielić na 3 części. Z każdej części zrobić wałek o długości około 30 cm, przeciąć go na 2 wałki. Z wałeczków zapleść bagietkę. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie postąpić z pozostałym ciastem. Bagietki układać w pewnej odległości od siebie, gdyż bułki jeszcze urosną. Odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut. Przed wstawieniem bułek do piekarnika spryskać go wodą, nagrzać do temp. 220 stopni, piec około 10 minut, potem zmniejszyć do temp. 200 stopni i piec aż bagietki się dobrze zrumienią.
Porady
1.Bagietki można tylko uformować a nie skręcać, wtedy należy je delikatnie naciąć.
Komentarze